Hitta rätt bland kakel och klinker för att skapa ditt drömkök

Att välja mellan kakel eller klinker när man ska renovera sitt kök är inte alltid ett lätt beslut. Vad är egentligen skillnaden och vad behöver du för att skapa det kök du alltid drömt om?

Oavsett om du önskar att dekorera med klinkers på väggar och golv eller om du vill ha ett kakel kök så hjälper vi dig på traven att göra valet lite enklare. Vi går igenom skillnaderna mellan kakel och klinker, ser över de olika användningsområdena och tipsar om vad som är viktigt att tänka på innan man drar igång sitt renoveringsprojekt. 

Skillnaderna mellan kakel och klinker

Kakelplattor är gjort av genomsläppligt lergods med en vattenabsorption på över 10% och är därför inte anpassade att användas på golv. Kakel har en tämligen lång livslängd och används främst på väggar inomhus och huvudsakligen i kök och badrum. Vill man ha kakel på andra väggar såsom i hall, vardagsrum eller sovrum fungerar det också alldeles utmärkt. 

Klinker fungerar bra både till golv och väggar inomhus då det är gjort på tätt lergods och har låg vattenabsorption på 0-6%. I vissa fall kan klinker även användas utomhus och precis som med kakel har klinker lång hållbarhet då det är ett slitstarkt material som tål de flesta påfrestningar.

Kakel och klinker – den klassiska stilen

En stilren och enkel design går alltid hem i varje kök. Är det den klassiska stilen du är ute efter ska du gå åt det enfärgade hållet. Vitt, grått och beige är de vanligaste färgerna i denna kategorin. Vill du däremot ha lite mer färg och liv kan du prova ett orientaliskt mönster som ger en hemtrevlig och välkomnande känsla. 

Viktigt att tänka på innan ditt kök omvandlas

Du behöver vara extremt försiktig och noggrann när du lägger kakel och klinkerplattor för att resultatet ska bli snyggt och ordentligt utfört. Det är lätt att misslyckas om du aldrig tidigare genomfört liknande projekt. Ytan du ska arbeta på behöver vara helt plan innan du sätter igång och det är även viktigt att fogarna mäter exakt samma bredd och avstånd. 
Är det första gången du ska lägga kakel eller klinker rekommenderar vi att ta hjälp av proffs. Hos Byggkeramikrådet kan du hitta erfarna plattsättare. Det kanske kostar lite extra att anlita någon, men värt varenda krona för att du ska få köket du alltid drömt om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *