Allt du behöver veta om tidigt ultraljud och NIPT test

Att vänta på ett nytt litet liv i familjen är verkligen spännande! Men det kan också vara mycket överväldigande, särskilt när det gäller de olika medicinska tester som erbjuds. Två av de tidiga testerna som många gravida kvinnor väljer att genomföra är tidigt ultraljud och NIPT test. I den här bloggen får du all information du behöver om dessa tester.

Tidigt ultraljud:

Tidigt ultraljud utförs vanligtvis vid 11-14 veckors graviditet. Syftet med detta ultraljud är att ta reda på om det finns några avvikelser i fostrets utveckling eller i graviditeten överhuvudtaget. Under ultraljudet mäts fosterstorlek, fostervattenmängd och moderkakans placering. Detta för att säkerställa att graviditeten utvecklas som den ska och att barnet växer som det ska. Detta ultraljud är inte bara en viktig medicinsk undersökning, utan också en möjlighet att se barnet och ta bilder.

NIPT test:

NIPT står för icke-invasiv prenatal testning och är ett blodprov som utförs under graviditeten, vanligtvis mellan graviditetsvecka 9 och 12. Detta testet används för att screena foster för vissa kromosomavvikelser, inklusive Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom och mer. NIPT är ett mycket effektivt och noggrant test, med en noggrannhet på över 99%.

Risker och biverkningar:

Tidigt ultraljud är en helt ofarlig procedur med minimala risker eller biverkningar associerade med det. Det enda vanliga är att kvinnor kanske känner obehag eller har några krämpor när ultraljudet utförs. NIPT test, å andra sidan, är också relativt säkert och har inga kända biverkningar. Detta test är dock betydligt dyrare än ett tidigt ultraljud.

Sammanfattning:

Oavsett vilket test du väljer är det viktigt att du känner dig informerad och bekväm med det. Tidigt ultraljud och NIPT test är två av de vanligaste medicinska testerna under graviditeten och hjälper till att tillhandahålla kritisk information om hur din graviditet och ditt barn utvecklas. Ha en öppen dialog med din läkare och bestäm vad som är bäst för dig och din graviditet. Lycka till med er spännande graviditet!