Hälsosam kost är nyckeln till god hälsa

Enligt de svenska myndigheternas kostråd måste de allra flesta svenskar äta extra grönsaker, frukt och fullkornsprodukter, samt ett mindre intag av fett för att bli hälsosammare. Men alla håller icke med om detta. Det som i själva verket är en hälsosam kost har länge debatteras i medierna och intresset har aldrig varit större för olika typer av dieter som skiljer sig från de råd myndigheterna givit.

I de flesta fallen är den klassiska tallriksmodellen och de kostråd livsmedelsverket ger en bra riktlinje för majoriteten av alla personer. Råden fungerar dock inte lika bra för alla, utan det är väldigt individuellt för vissa personer. Enligt forskning påverkar kosten oss på olika sätt beroende på vad varje enskild person har för gener. För vissa personer kan det exempelvis vara avgörande att begränsa intaget av kolesterol.

I enlighet med WHO (Världshälsoorganisationen) kan upp till 80% av hjärt- och kärlsjukdomar och 90% av all typ 2 diabetes, samt 30% av alla cancersjukdomar förebyggas genom bättre matvanor, sluta röka och en dos med fysisk aktivitet.

Vad gör en kostrådgivare?

Det finns mycket information när det gäller kost och hälsa på internet, vilken kan bli överväldigande för många. En kostrådgivares primära uppgift är att guida sina klienter att göra rätt beslut för att göra en stor förändring i ens liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *